Jogi Doki

Tájékozódjon jogi ügyekben          
             gyorsan és egyszerűen...      

Jogi Doki

 

Archívum


Ingatlanokkal kapcsolatos kérdések és válaszaik

Szabó István

2010.07.18. 10:46:10  |  400

Egy magán személy házában bérlőként lakom párommal és két gyermekkel 2009.augusztus 1óta,állandóra bejelentetten.2010-ben a Sárospataki önkormányzat megvette a tulajdonostól az ingatlant,mivel jelzálog volt rajta és a Sárospataki önkormányzat azt kifizette.Kérdés a következö.....Milyen jogosultságunk lehet ha szeretnénk kivenni az ingatlant bérbe a Sárospataki önkormányzattól?ki e rakhatnak minket?vagy biztosítanak nekünk valamilyen elfogadható lakást.Köszönettel:Szabó István
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A tulajdonosváltás nem jelenti azt, hogy az Önök bérleti szerződése megszűnne.
Kérdéséből azonban nem derül ki, hogy a bérleti szerződést határozott vagy határozatlan időre kötötték-e az előző tulajdonossal. Ennek értelmében 2 eset állhat fenn:
1. Határozott időre kötött szerződés esetén a határozott idő lejártával a szerződés - cserelakás felajánlásának kötelezettsége nélkül - megszűnik. A határozott időre kötött szerződés rendes felmondással nem szüntethető meg, csak rendkívüli felmondással.
2. Határozatlan időre kötött szerződés és önkormányzati lakás esetén a bérbeadó cserelakás felajánlása nélküli felmondás jogát érvényesen nem gyakorolhatja. Tehát ha az Önök szerződése határozatlan időre szólt, az önkormányzat köteles megfelelő cserelakást felajánlani, amennyiben a bérleti szerződés meg kívánja szüntetni.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Csizmadiáné H. Anasztázia

2010.04.18. 11:35:17  |  334

Tisztelt Ügyvédnő!

Következő kérdéssel fordulok önhöz:
Adott egy ház,aminek az egyik tulajdonosa én vagyok,a másik tulajdonos pedig a volt élettársam anyja. Azt szeretném megtudni,hogy az én beleegyezésem nélkül ott lakhat-e a volt élettársam. Jelenleg én nem abban a házban lakom,de szeretnék visszaköltözni,nem szeretnék osztozkodni a házon a volt élettársammal.Az édesanyja nem ebben a házban lakik.
Tisztelettel:Csizmadiáné H. Anasztázia.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Mindenki annyi részben használhatja az ingatlant, amennyiben a tulajdonosa, vagy a tulajdonostól engedélyt kap rá.
amennyiben az élettársának a tulajdonostárs (édesanyja) megengedi a használatot, akkor a fél ingatlant használhatja.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Mina

2010.04.06. 21:59:58  |  327

Tisztelt Ugyvedno!

A szuleimtol bereltunk tobb mint 5 evig jelkepes osszegert egy termofoldet,amit megvasaroltunk,akkor meg nem tudvan nem is olyan egyszeru egy termofold adas-vetelenek lebonyolitasa.A termofold meg mindig nem a mi tualajdonunk hivatalosan,mivel elvileg nincs eloveteli-jogunk.Felunk,ha kihirdetesre kerul a helyi onkormanyzatnal esetleg egy helyben lako szemely elne elovasarlasi jogaval..A kerdesem az lenne,hogy a szuleim es koztem letrejott berleti szerzodessel elovasarlasi jogra tettem e szert?Ha nem mi a legkonnyebb menete a foldterulet atirasanak?
Valaszat elore is koszonom!
Tisztelettel:

Mina
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A termőföld törvény alapján a közeli hozzátartozók közötti adásvétel esetén a 10.§ (1) bekezdésben meghatározott elővásárlási jog nem áll fenn. Ebből következik, hogy ha Ön vásárolja meg a termőföldet a szülőktől, akkor nem kell kifüggeszteni.

Az ügylethez mindenképpen ügyvéd kell, ő meg tudni fogja mi a teendő.

tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Gulyás Zsuzsanna

2010.04.05. 11:50:58  |  324

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő: szüleim telkére építkeztünk a férjemmel. Elváltunk, szerencsére a férjem nem kért semmilyen összeget tőlem, így teljes egészében az én tulajdonomba került a ház. Mostanában viszont költözésem töröm a fejem, nem érzem jól magam abban a házban, ahol a házasságom tönkrement.
A gond viszont az, hogy rajtam kívül 3 testvérem tulajdonos az ingatlanon, plusz a szülői házon is négyen osztozkodnánk. Az első házban édesanyám lakik egy testvéremmel, ők teljes egészében beleegyezésüket adnák ahhoz, hogy az egész ingatlant a két házzal együtt eladjuk. A másik két testvérem viszont nem adja a beleegyezését, lévén, hogy ők nem engedélyezik, hogy azt a házat eladjuk, amiben ők felnőttek, holott évtizedekkel ezelőtt elköltöztek a szülői házból.
Mi ilyenkor a teendő? Meg tudják-e akadályozni azt, hogy én elköltözzem? De csak úgy tudok elköltözni, ha az egész ingatlant eladjuk, mivel hitelt felvenni nem tudok. A házam árából viszont tudnék venni egy kis lakást.
Várom válaszukat!

Köszönettel: G. Zsuzsanna
Válasz:
Kedves Zsuzsanna!

1. Gondolom, hogy amikor a szülei telkére építkeztek, akkor nem rendezték az ingatlan-nyilvántartás bejegyzéseit, és még az is lehet, hogy ez a másik ingatlan (ház) fel sincs tüntetve?

Igazából az lenne a megoldás, ha most ez a régen elmulasztott bejegyzés pótolnák, az Ön ingatlana külön helyrajzi számra kerülne, és így egyedül is eladhatná.
Ha ezt nem csinálja meg, akkor azok a testvérei, akik tulajdonosok az első házban, ennek is ugyanolyan mértékben a tulajdonosai. Mindenképpen most kellene ezeket a tulajdoni viszonyokat rendezni.

Ha nem csinálja meg, akkor a másik megoldás az, hogy a bíróságon keresetlevél beadásával kezdeményezik a közös tulajdon megszüntetését, és a vége a kényszerárverés lehet.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Kovács Roland

2010.03.20. 19:18:33  |  313

Tisztelt Ügyvéd Nő!

Termőföld vásárlással kapcsolatban van egy kérdésem. APEH árverésen akarok venni egy kisebb (2ha) termőföldet. Szerintem a jelenlegi tulajdonos nem fogja az elővásárlásra jogosultakkal közölni a vételi ajánlatot. Én viszont szeretném majd ezt a hiányosságot pótolni a későbbi esetleges pereskedések elkerülése véget. Gondolom az APEH sem fog az elővásárlásra jogosultak tájékoztatásával foglalkozni. Megtaláltam az erre vonatkozó részt, de problémám van a gyakorlati értelmezéssel. Nem tudom, hogy a következő mondat konkrétan mit jelent:

"Termőföld eladása esetén a termőföld tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó vételi ajánlatot hirdetményi úton kell az elővásárlásra jogosulttal közölnie."

1. Milyen hirdetménnyel kell közölnöm velük?
2. Hol és hogyan tudom ezt megtenni?

Van még egy harmadik butának tűnő kérdésem is. A termőföld amit vásárolni akarok 200 kilóméterre van a jelenlegi lakóhelyemtől. Azt hallottam, hogy nem vehet magánszemély termőföldet, ha az 30km-nél távolabb van a bejelentett lakóhelyétől.
3. Ez ugye ostobaság?

Köszönettel: Kovács Roland
Válasz:
Kedves Roland!

Elég nagy tévedésben van mindkét kérdést illetően. A vételi ajánlat közlésére akkor van szükség, ha "sima" adásvétellel vásárol meg egy termőföldet.

Amennyiben APEH árverésen vásárol termőföldet, úgy ezen kötelezettség a vevőt nem érinti. az árverés kifüggesztése már ilyen vételi ajánlatnak számít. Egyébiránt pedig a Földhivatal be sem jegyezni enélkül a tulajdonjogot. (ezért téves az feltételezése, hogy ezzel az Apeh nem foglalkozik)

2. Ön az egész Magyarország területén vásárolhat termőföldet. Amennyiben azonban a lakóhelye távolabb van a megvásárolni szándékozott termőföldtől, mint 15 km, akkor nem számít helyben lakónak, így a termőföldről szóló törvény 10. § (1) bekezdése értelmében nincs elővásárlási jogosultsága.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó


Kulcsár Erzsébet

2010.03.13. 17:07:40  |  297


Tisztelt Ügyvédnő!

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy részemre segítséget nyújtani sziveskedjen az alábbi ügyemben:

Férjemmel közösen vásároltunk földterületet, és egy családi házat.
Nekem az előző házasságomból vagy egy 23 éves fiam, és a jelenlegiből egy 10 éves fiam. Tehát 2 gyermeket nevelünk együtt. Az ingatlanokat 12 éve vásároltuk a gyerekek nevére 1/2-1/2 arányban. Az Ő nevükön van. 10 éve vettünk fel 10 millió forint gazdahitelt, a családi gazdaságunk beindításához. A bank akkor ezeket az ingatlanokat elfogadta fedezetül. Az idén kellene visszafizetni a hitelt egyösszegben. A nagyobbik fiam 23 éves lett, tehát már nem kiskoru és a gyámhivatal már az ő tulajdonát nem védi. A kisfiunk 10 éves, tehát az ő vagyonát, még igen. A bankkal egyeztettünk, és azt mondták, hogy nem áll módjukban szerződést hosszabbítani, mert az egyik gyerek kiskoru. Mi pedig pótfedezetet nem tudunk adni, mert nincs miből. Természetesen mi vissza akarjuk fizetni a hitelt, de a válság miatt most ezt nem áll módunkban. A kérdésem az lenne, hogy a gyerekektől elvehetik-e ezeket az ingatlanokat?
Sürgősen várom válaszát és köszönöm szépen a segítségét. Tisztelettel:
Válasz:
Kedves Erzsébet!

Nem tudom, hogy a gazdaszerződés, amit Önök kötöttek, az mit tartalmaz, de gondolom, hogy a gyermekek a zálogkötelezettek (amennyiben Önök, mint adósok, nem tudják fizetni a hitelt, úgy a bank a házat - is - árverezni fogja, abból nyer kielégítést). Amennyiben így van, akkor sajnos az a válaszom, hogy elvehetik ezeket az ingatlanokat.

tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Gyöngyi

2010.03.03. 14:59:50  |  292

Tisztelt Ügyvédnő!
Szeretném tudni, hogy ha a családiházunkban én vagyok a haszonélvező (a fiamnak adtam a tulajdont ajándékozással), s szeretném most megakadályozni, hogy tovább építse (hozzá építsen egy szobát), van-e rá módom?
A választ köszönöm szépen!
Gyöngyi
Válasz:
Kedves Gyöngyi!

Szerintem az építési engedélyt Önnek is alá kell írni, ha Ön nem írja alá, akkor végleg nem biztos, de egy időre meg tudja akadályozni az építkezést. Ezért aztán a fia a bírósághoz fordulhat, és nem tudom, hogy Ön milyen elfogadható magyarázatát tudná adni annak, hogy nem járul hozzá az építkezéshez.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Veronika

2010.03.01. 15:50:03  |  289

T.ügyvédnő!
Édesapám önkormányzati lakásban él,aminek a bérleti jogát édesanyám után ő kapott meg.Engem édesanyám még halála előtt állandóra bejelentett a lakásba,de most apám kényszer kijelentést akar kérni ellenem a hatóságoknál,mert amig be vagyok jelentve,nem kaphat lakástámogatási segélyt.Nekem viszont így nem lesz állandó lakcímem,és jelenleg is nehéz a megélhetésem,mert havi 85000 ft-ból kell megélnem amiból 40000+rezsit kell fizetnem,mivel albérletbe kényszerülök,mert apámnál nem lakhatok,a lakás 2 ember számára alkalmatlan,20 négyzetméter.Kérdésem mit tehetek ezügyben,hova fordulhatok?Én tudnám fizetni azt a lakást amiben apám lakik,kérelmezhetem-e az önkormányzatnál a bérleti jog megváltoztatását?Válaszát elöre is köszönöm,Tisztelettel:T.Veronika
Válasz:
Kedves Veronika!

Álláspontom szerint hiába kérelmezi, elutasítás lesz a végeredmény. javaslom azonban, hogy tegyen egy próbát, az nem kerül semmibe.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Sugár Imréné

2009.12.14. 18:55:48  |  241

Köszönöm a válaszát még azt szeretném megkérdezni, hogy az alapítóokíratot az új tulajdonos módosítani szeretné a 2 lakónak bele kell egyeznie? És ha nem egyezünk bele akkor ezt a kérelmet a bíróság eldöntheti. Köszönettel Sugárné
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Alapító okiratot csak az összes tulajdonos belegyezésével lehet módosítani.

tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Sugár Imréné

2009.12.10. 18:30:25  |  239

Tisztelt Ügyvédnő!
Régi tanácsi bérlakást megvettünk, közös osztattlan telekkel. 3 lakó van összesen, közös költséget nem fizetünk. A kerteket még annó a tanács osztotta fel kerítésekkel elválasztva. De külön hagyott egy kis részt ami közös osztattlan tulajdonban maradt. Most az egyik lakó eladta és az új lakó kevesli az ő kert részét. Kérdésem : a közös osztattlan tulajdonban lévő kertet amin emésztőgödör és 3 melléképület van megigényelheti-e az új lakó. Vagyis elveheti-e a 2 lakótól. A területet mind a 3 lakó gondozza nincs elhanyagolva. 50 éve lakik itt a 2 lakó. Kell a 2 lakó beleegyezése az újra felosztáshoz, mert nekünk így tökéletes mi nem szeretnénk változtatni. Köszönettel
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Ami osztatlan közös tulajdon az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezve, az addig az is marad, amíg a bejegyzést okirat alapján nem módosítják. Ebből következik, hogy senki nem tud elvenni a másik lakóktól semmit.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Következő
 
Jogi Doki


Copyright © 2008 Minden jog fenntartva! |
ScienNet® partner