Jogi Doki

Tájékozódjon jogi ügyekben          
             gyorsan és egyszerűen...      

Jogi Doki

 

Archívum


Büntetőjogi kérdések és válaszaik

Adrienn

2010.07.22. 9:10:22  |  403

Tisztelt Ügyvédnö!

A kérdésem a következő lenne. Az élettársam 2005-ben súlyos testísértésért 1 év letőltendő börtön büntetést kapott, amelyből 3 hónapot elengettek /feltételes/.
A feltételes szabadlábra helyezése 2006. december 15-én járt volna le, de sajnálatos módon 2006. október 13-án belekeveredet egy másik büncselekménybe /orgazdaság/, aminek 2010. június 08-án lett másodfokú jógerős ítélete, amely 2 év 5 hónap + a 3 hónap feltételes az előző ügyéből!
Ilyen esetben lehet kérni összbüntetést????

Válaszát Köszön! Adrienn

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Összbüntetésbe foglalásra nincs lehetőség. Összbüntetés kiszabásának akkor lenne helye, ha élettársa az orgazdaságot még az első ítélet jogerőre emelkedése előtt követte volna el. (Btk. 92. § (1) Ha az elkövetőt több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélik, és az elkövető valamennyi bűncselekményt a legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedését megelőzően követte el, a jogerősen kiszabott büntetéseket összbüntetésbe kell foglalni.)

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Óvónő

2010.07.16. 14:25:04  |  399

Jó napot kívánok
Köszönöm válaszát a 2010.06.19.-én feltett kérdésemre, ami magánokirat hamisítás miatti banki feljelentésről szólt. Az lenne még a kérdésem, hogy a munkahelyemet értesíti-e a rendőrség, ha a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését kapom? Ha felfüggesztett szabadságvesztést kapok, hogyan kérjem a bíróságot, hogy előzetesen mentesítsen? Ez esetben, ügyvédet célszerű fogadnom? Ez azért fontos, mert nagyon kevés a pénzem. Ha pénzbírság lesz, ( ami tudom a legjobb lenne ), kb. mekkora bénzbírságra számíthatok? Itt is kérhető hogy több hónapig fizethessem, vagy csak egy összegben lehet?
Köszönöm válaszát
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

1. Munkahelyét nem értesíti a rendőrség.
2. Amikor az utolsó szó jogán felszólal, abban kérje! Célszerű lenne azonban ügyvédet fogadnia.
3. Pénzbüntetés összege:
Min.: 30x2500=75.000
Max.: 540x200 000=108.000.000
Ön 100 000 Ft körüli pénzbüntetésre számíthat, részletfizetés engedélyezése az ítélet kihirdetése után kérhető.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

BM

2010.07.06. 23:23:03  |  391

Tisztelt Ügyvédnő!
A kérdésem az lenne, hogy az alábbi ítéleteket összbüntetésbe lehet-e foglalni, ha igen, kb. mennyi lenne az időtartama?
1.Jogerőre emelkedett: 2009. 05. 14.
Elkövetési idő: 2002. 10. 19. (lopás)
Ítélet: 1 év 4 hónap börtön
2.Jogerőre emelkedett: 2009. 02. 19.
Elkövetési idő: 2001. 03. (lopás)
Ítélet: 2 év börtön 4 évre felfüggesztve
3.Jogerőre emelkedett: 2009. 02. 10.
Elkövetési idő: 2003. 08. 14. (lopás)
Ítélet: 1 év 8 hónap börtön
4.Jogerőre emelkedett: 2010. 06. 24.
Elkövetési idő: 2008. 11. 15. (rablás)
Ítélet: 6 év fegyház
Büntetését 2010. 06. 25-én kezdte meg.
5.Folyamatban lévő ügy (lopás)
Elkövetési idő: 2008. 11. 25.
Ítélet: kb. 1-1,5 év börtön várható
Az 1. büntetésből 20 hónap 12 napot volt előzetesben.
Az 1. és 3. büntetést összbüntetésbe vették: 2 év 1 hónap 10 nap, ebből letöltött idő: 2009. 02. 19-2010. 06. 25-ig.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: BM
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A Btk. értelmében „Ha az elkövetőt több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélik, és az elkövető valamennyi bűncselekményt a legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedését megelőzően követte el, a jogerősen kiszabott büntetéseket összbüntetésbe kell foglalni.”

Álláspontunk szerint az összes büntetést összbüntetésbe lehet foglalni, az, hogy mennyi lesz a büntetés, birói mérlegelés függvénye.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Nagy Balázs

2010.07.01. 20:04:15  |  386

Tisztelt Ügyvéd Nő!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2002-ben kaptam 6 hónap börtönbüntetést két évre felfüggesztve.
2004-ben elkövettem valamit és ebben az évben kaptam 4 év börtönbüntetést és a hat hónapomat utólagosan végrehajtatták.
Az lenne a kérdésem, hogy ebből a két ügyből kaphatok e összbüntetést?
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A Btk. értelmében „Ha az elkövetőt több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélik, és az elkövető valamennyi bűncselekményt a legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedését megelőzően követte el, a jogerősen kiszabott büntetéseket összbüntetésbe kell foglalni.” Az Ön esetében tehát akkor lehetne a kiszabott büntetéseket összbüntetésbe foglalni, ha a másik bűncselekményt a 2002-ben hozott ítélet jogerőre emelkedése előtt követte volna el. Így azonban erre nincs lehetőség.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

lakatos zsolt

2010.06.27. 20:57:29  |  384

az apukámnak volt 4 itélete vagyis 2 és fél év mind jogerös itélet kb. mennyi összbüntetés jár belöle.köszönöm válaszát várom.de ebböl 20 honapot összbüntettek neki vagyis öt 30 honapbol kellet volna összbünteni vagyis qasi halmazatot de sajnos ebből csak sima összbüntetést csináéltak 2-böl amiböl 7 honapot vettek el.a másik 6-6 honapot azt nem fogják összbüntetni,maga szerint helyesen jártak e- el vagy ha megfellebezük akkor lehet -e qasi halmazatba foglalni.köszönöm tisztelettel várom válaszát
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A Btk. értelmében „Ha az elkövetőt több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélik, és az elkövető valamennyi bűncselekményt a legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedését megelőzően követte el, a jogerősen kiszabott büntetéseket összbüntetésbe kell foglalni.” Tehát az Ön édesapjának a 4 ítéletét akkor lehet összbüntetésbe foglalni, ha ezen törvényi feltételnek megfelel. Halmazatról azonban semmiképpen sem lehet szó.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Óvónő

2010.06.19. 7:29:14  |  375

Jó napot kívánok
2009.június 14.-én az egyik bank feljelentett magánokirat hamisítás miatt. Jogosan, mert egy másik banknál vezetett bankszámlakivonatomat beszkenneltem, és átírtam, hogy ne látszódjon rajta a hitelhátralákom, és aláhamisítottam az aláírást. Minden más benyújtott iratom valódi volt. Ezt eddig ellenőrizte le a rendőrség. Hitelt nem kaptam. Múlt héten értesített a rendőrség, hogy 2 rend beli vád áll fenn ellenem. Számíthatok még valamilyen eljárásra? Milyen büntetésre számíthatok? Erkölcsi bizonyítványomban ez benne lesz? Ha igen, dolgozhatok még óvónőként? Mert már 26 éve óvónőként dolgozom, és semmilyen rendőrségi ügyem nem volt. Értesíti a rendőrség a munkahelyemet? Előre is köszönöm válaszait.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Álláspontunk szerint elvileg már más eljárás nem lesz. Arra a kérdésére, hogy milyen büntetésére számíthat, sajnos nem tudunk válaszolni, az hogy ez a büntetés szerepel-e az Ön erkölcsi bizonyítványában, az a kiszabott büntetés fajtájától függ, valamint attól, hogy mentesül-e azonnal a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. Ezen azt értem, hogy amennyiben pénzbüntetést kap, úgy azonnal mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól, abban az esetben, ha felfüggesztet szabadságvesztést kapna, akkor mindenképpen kérni kell a bíróságot, hogy előzetesen mentesítse Önt.
A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény értelmében „ A közoktatásban az alkalmazás feltétele, hogy az alkalmazott
a) rendelkezzen az előírt iskolai végzettséggel, szakképesítéssel;
b) büntetlen előéletű és cselekvőképes legyen.”

Az, hogy Ön dolgozhat-e óvónőként, az eljárás kimenetelétől függ. Mivel Ön büntetlen előéletű, ezt a bíróság enyhítő körülményként veszi majd figyelembe. A magánokirat-hamisítás 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ez természetesen bírói mérlegelés függvénye. Az Ön által elmondottak alapján nem valószínű a szabadságvesztés-büntetés, sem a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

irma44

2010.06.18. 22:25:04  |  374

Tisztelt Ügyvédnő!

13 évvel ezelőtt vettem egy érettségi bizonyítványt, amit kitöltöttek a nevemre. Soha nem használtam sehol, de fél évvel ezelőtt igen, hivatalos helyen (munkaügyi kp.) Buta dolog volt, mert előnyöm nem származott belőle. No, ott lebuktam, átkerült a rendőrségre és mennem kell kihallgatásra 2 hét múlva. Mire számíthatok Ön szerint? Büntetve még soha nem voltam semmiért és persze, igyekszem együttműködni velük. Értesítik erről a munkahelyemet, megtehetik ezt?
A házkutatásuk jogos volt papír nélkül? Köszönöm szépen, h szakított rám időt.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Annak, hogy az érettségi bizonyítványát 13 évvel ezelőtt vette, sajnos ebben az esetben nincs jelentősége, a cselekmény elévülési ideje nem 13 évvel ezelőtt kezdődött, hanem csak fél évvel ezelőtt, a felhasználáskor. Cselekménye (még akkor is, ha ebből előnye nem származott) közokirat-hamisításnak minősül, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Nagyon fontos, hogy együttműködést tanúsítson az eljárás minden szakaszában. Büntetlen előéletét szintén enyhítő körülményként fogják figyelembe venni.
Meglátásom szerint nem áll jogukban értesíteni erről az Ön munkahelyét. Házkutatást tartani csak engedéllyel lehet, enélkül nem volt jogos. Amennyiben az érintett azt sérelmesnek érzi, a határozat közlésétől számított 8 napon belül panasszal élhet. Az erre nyitva álló idő azonban az Ön esetében már sajnos eltelt.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

edoka

2010.06.16. 11:16:04  |  372

Tisztel Ügyvednő!
Köszönöm a válaszát.Anyit elfelejtettem leirni,hogy a bevonuló határozat kezhezvetelet követöen,kertünk halasztást ezen problemák rendezesere,illetve okmányok csatolása is megtörtent.Sajnos elutasitották nem engedelyeztek.Ezert nem törtent meg a bevonulása mert akkor a lakásberleti szerződese sem került volna ujboli megkötesre amenyiben az elmaradások nem kerültek volna kifizetesre.Más választás nem volt igy tudta a párom ezen problemát korigálni illetve a gyerekek további lakhatását biztositani független a volt feleseg felelötlenseget.Ezert a Bv.biró asszony a felteteles szabadság kedvezmenyböl kizárta.Kerdesem: Amely megyeben tölti jogerös iteletet azon belül a Bv.biró ismetelten kihalgatását követöen döntest hozhat illetve megadhatja a felteteles kedvezmenyet?Csak azert kerdezem mert erre volt precidens es az illetönek a vas megyei Bv.biró vissza adta.Nekünk is leghet erre lehetösg,hisz minden papirokal van igazolva.Kerdesem meg:Ha felfügesztes alatt indult ellene egy eljárás amely 2003-ban törtent 2006-ban telt le,vagyis ezen ügyben 1ev felfügesztetet kapot es a másik ügyböl 2009-ben hoztak jogerös iteletet akkor azt nem lehet összbüntetesbe foglalni?Válaszát várom.Köszönettel:Edoka
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Álláspontunk szerint nem valószínű, hogy az új bv. bíró visszaadja, de ha erre már volt precedens, ez még Önöknél is előfordulhat, próbálják meg!

Ha az elkövetőt több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélik, és az elkövető valamennyi bűncselekményt a legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedését megelőzően követte el, a jogerősen kiszabott büntetéseket összbüntetésbe kell foglalni. Összbüntetésbe csak olyan végrehajtandó szabadságvesztések foglalhatók, amelyeket az összbüntetésbe foglaláskor még nem hajtottak végre, vagy amelyeket folyamatosan hajtanak végre.
Ha felfüggesztett szabadságvesztést kell utóbb végrehajtani, azt az összbüntetésbe foglalás szempontjából a továbbiakban végrehajtandó szabadságvesztésnek kell tekinteni.

Tisztelettel: Dr. Máté ldikó

Béla

2010.06.10. 20:53:56  |  368

Tisztelt Ügyvédnő!
Feleségem és Én kitöltöttünk egy munkáltatói igazolást. Feleségem gyermekének örökbefogadásához kellett az igazolás. Ami nem is lenne gond, mert valós adatokat tartalmazott. Ott követtük el a hibát, hogy feleségem aláírta a munkáltató helyett, mert Ő akkor éppen nem volt elérhető. Én tudtam erről, tehát bűnrészes vagyok. Ezzel anyagi hátrányt nem okoztunk senkinek sem. Ez az egész kiderült és mondták, hogy feljelentést tesznek. Mivel én rendőr voltam, ezért két választást adtak. Maradok rendőr és akkor a katonai bírósághoz kerül vagy leszerelek és akkor civilként polgári peres ügy lesz. Én ezt választottam. Beismertem a hamisítást és jelentést írtam róla. Ez az egész 2009. október végén történt. Azóta nem történt semmi az ügyben. Elképzelhető, hogy eddig semmi nem történt (arra is gondoltam, hogy esetleg mégsem tették meg a feljelentést)? Mi várható az ügyben illetve meddig tarthat?
Lenne lehetőségem visszamenni a rendőrséghez és ezzel kapcsolatban kérdezném meg, hogy felszerelhetek újból vagy várjak vele? Befolyásolná ez az ügy menetét?
Várom válaszát!
Köszönettel: Béla
Válasz:
Tisztelt Béla!

Álláspontom szerint rossz döntés volt leszerelni. Az elmondottak alapján az is lehet, hogy még feljelentés sem készült az ügyben. Az javaslom, hogy szereljen fel.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Csöndör Károly

2010.06.07. 21:28:26  |  367

Tisztelt cim
Avval a kérdéssel fordulok Önhöz teherautót vezettem rendörségi ellenörzéskor derült ki hogy a tamohgráfba elfelejtettem kicserélni a régi lapot ami más névre szolt ezért most magáokirat hamisitással vétségével vádolnak mit tehetek?
Üdv: Csöndör Károly
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Önnek azt kell bizonyítani, hogy a magánokirat-hamisítás tekintetében Önt kizárólag gondatlanság terheli.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Következő
 
Jogi Doki


Copyright © 2008 Minden jog fenntartva! |
ScienNet® partner