Jogi Doki

Tájékozódjon jogi ügyekben          
             gyorsan és egyszerűen...      

Jogi Doki

 

Archívum


sziszi

2010.07.21. 21:24:23  |  402

Jó napot kívánok!

Szeretném megkérdezni, ha egy családsegítő -és gyermekjóléti és támogató szolgálat fogyatékos gyermekeket visz ingyen táborozni a szüleikkel, kit terhel a felelősség az esetleges, gyermeket ért balesetekért?
A szülőt vagy a szolgálatot, ahol dolgozom?
Érdemes lenne aláiratni egy nyilatkozatot a szülőkkel,hogy a saját gyermekükért ők felelnek, vagy pedig ez evidens?

Köszönettel,Sziszi
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a gyermekek szülei is utaznak, természetesen a szülő felel a gyermekért. Annak érdekében, hogy egy esetleges balesetből eredő kár esetén ne lehessen vita a tekintetben, hogy Önök az adott helyzetben úgy jártak el, ahogyan az általában elvárható, mindenképpen érdemes a résztvevők szüleivel aláíratni egy olyan nyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy Önök minden szükséges tájékoztatást megadtak, illetve minden szükséges intézkedést megtettek a balesetek elkerülése érdekében.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

D.László

2010.07.10. 7:07:09  |  393

Tisztelt Jog doki!
Egy ismerősöm kérésére, sajnos belementem abba, hogy az általa vásárolni szándékozott gépkocsit az én nevemre vegye meg hitelre. Természetesen úgy hogy a felmerülő költségeket Ő fizeti. Ez egy darabig így is volt, sajnos egy idő után nem volt hajlandó a részleteket fizetni, ráadásul közben sikerült az autót összetörnie, nem jelentősen, kb. 250-300e. forint lenne a javítás.
Viszont a sérült autó, illetve az időközben meg emelkedett árfolyamok végett az autó értéke már nem fedezte volna a hitel összegét. Ezért kénytelen kelletlen fizettem a havi törlesztést amíg tudtam, most ott tartok, hogy már nem tudom semmiféleképp fizetni a havi törlesztést. Számolva azzal, hogy a bank lefoglalja az autót szerettem volna magamhoz venni. Ekkor derült ki, hogy az ismerősöm tudtom, nélkül eladta az autót, egy bontósnak.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben mit tehetek, jelentsem fel a rendőrségen az autó ellopásáért? Illetve számmora milyen jogi következményekkel járhat ez az ügy.
Válaszát előre is köszöm!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Igen, tegyen feljelenést ismeretlen tettes ellen!

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Xeno

2010.07.06. 16:15:16  |  390

Tisztelt Ügyvédnő!

Pár hónapja kölcsön kértek tőlem pénzt és a kölcsönbeadásról írtunk papírt. A visszafizetési idő eltelt eredménytelenül, a másik fél nem akar fizetni.
Kérdésem, hogy milyen esélyeim vannak ha jogi útra terelném az ügyet?hogy zajlódig az ilyen ügyek menete?
Válaszát előre is köszönöm
Válasz:
Tisztelt Xeno!

A papírral nem sokat ér a bíróságon, de ha ez esetleg teljes bizonyító erejű magánokirat (aláírták a felek és két tanú), akkor jó esélyei vannak, ha jogi útra terelni az ügyet. Ennek az ügynek a menete, amennyiben a kölcsönadott összeg 1 millió Ft alatt van, akkor fizetési meghagyást kell közjegyzőnél beadni, amennyiben 1 millió Ft feletti összegről beszélünk, akkor keresetlevelet kell írni és azt az illetékes bíróságon benyújtani.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Grimm Miklós

2010.07.05. 11:33:28  |  388

Tisztelt Ügyvédnő !

Egyik barátom utalt nekem 40.000 FT és most követeli vissza , persze vissza adom neki ,csak fenyegetőzik hogy saját érdekembe adjam neki vissza mert valami közjegyzőhöz is elvitte hogy utalt nekem pénzt. Meg azt is mondta hogy ez 2év börtön ha nem adom neki vissza .Mondjuk nála van a 70 ezer ft-os órám meg a 90 ezer ft-os telefonom. Mit tudok ilyenkor lépni?
Előre is köszönöm a segítségüket.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Az a probléma, hogy a kérdéséből nem derül ki, hogy milyen jogcímen kapta Ön a 40 000Ft-ot és milyen jogcímen van az Ön barátjánál az Ön 70 000 Ft-os órája és a 90 000 Ft-os telefonja.
A két évi börtönnel való fenyegetés minden bizonnyal csak arra szolgált, hogy megijedjen.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Laurencsik István

2010.07.03. 15:25:29  |  387

Üdvözlöm ! A problémám a következő., szerződésben álltam a Fibernet Kommunikációs Zrt.-vel több éven keresztül. Mindig rendszeresen fizettem a havi dijakat. Tavaly ránk is kihatott a válság és kicsit megcsusztunk a dijfezetésekkel, de amint tudtuk rendeztük a számlákat, ez év áprilisában minden átmenet nélkül megszümtették a szolgáltatást, miközben már nem is volt dijtatozásunk, rengeteg telefon következett nagy körülményesen visszaállitották a szolgáltatást, de annyi kellemetlenség ért bennünket, hogy ugy döntöttünk lemondjuk a szolgáltatást. Két levelet is irtunk mire tudomásul vették küldtek egy levelet,hogy 2010.05 31.-én lezárták a számlánkat , és megszüntetik a szolgáltatást.Ez meg is történt ,de ezután küldtek két felmondólevelet amiben 10.911.-Ft hátralékot jeleztek. és már átadták az ügyet egy behajtó cégnek. Junius 03-án kelt az a levél amiben tudomásul vették a felmondást, junius 11. az első felmondólevél, junius 14-én a második, és mindkét levél után felhivtam az ügyfélszolgálatot és egyeztettem velük azt mondták tekintsem a levelet semmisnek, mert nem látnak hátralékot és majd kifogják sztornózni. ezek után julius 2-án kaptunk egy levelet egy behajtócégtől ahol már 2 havi hátralékot akarnak behajtani rajtunk. A lényeg ,hogy évekre visszamenőleg megvan minden befizetést igazoló csekkem amivel igazolni tudom,hogy befizettem mindet. Az lenne a kérdésem hova fordulhatok segítségért mi a teendőm, fizessek,mert ha nem a behajtó cégnél ketyeg a kamat és még többel kötöm be, vagy egyszerűen mit tehetek. Szives tájékoztatását előre is köszönöm. Sürgős lenne a válasz mivel 5 nap haladékot adtak a befizetésig. ui. bárki bármit rám terhelhet és mivel nincs vagyonom pereskedni fizessek jogtalanul.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Azt javaslom, hogy írja meg a behajtó cégnek, hogy Ön egy fillérrel sem tartozik a Fibernet Kommunikációs Zrt-nek, minden befizetésről rendelkezik feladóvevénnyel, tehát igazolni tudja, hogy az összes fizetési kötelezettségének eleget tett. Semmiképp ne fizessen a behajtó cégnek, és a behajtó cég, majd ha akar, pert indít, de Ön nyilván ebben a perben igazolni tudja, hogy a behajtó cég követelése jogtalan.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Lengyel Csaba

2010.06.03. 10:56:37  |  365

Tisztelt Jogász Úr/Úrhölgy!

Azt kérdezem öntől, hogy Magyarországon érvényes törvény (FNFT) hivatkozik egy korm. rendeletre (RAT) melyben szerepel egy nemzetközi ajánlás (ITU BS 412-9 recommendation) és nincs magyarnyelvű közzététele (MK, IHM, NHH). A hatóság ellenben eme ajánlás alapján piacfelügyeleti eljárás keretén belül megbírságolt. Hivatkozhatok-e arra, hogy nincs magyar leírás és felőlem lovári is lehet vagy óindia.

Köszönettel: Lengyel Csaba
06-30-690-6034
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Gondolom a szankcionálás a magyar nyelvű törvény, és kormány rendelet alapján történt.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

horváth csilla

2010.05.31. 9:07:52  |  356

tisztelt cím!
2010.01.18.-án költöztünk Pécsre egy társasházba.a közösképviselő február elején tudta meg,és visszamenőleg kérte a szemétdíjat az egész januári hónapra,de ez még talán nem is olyan nagy probléma.2 felnőtt és egy gyerek,össz.hárman vagyunk,és három főre fizetünk 3x870FT.-ot.irtam a biokomnak,hogy tudnak-e arról hogy januárban 3fő volt bejelentve,mire ők azt irták hogy már rég eltörölték azt a rendeletet hogy személyre szedik a díjat,és hogy a közösképviselő ossza fel,ő viszont azt mondta nem ő szabja a díjakat,persze arról még nem tájékoztattam hogy a Biokom nekem mit válaszolt,nem tudom hogy jogos-e a felháborodásom,és mit tudok ez ellen tenni.válaszukat megköszönném.
tisztelettel:Horváth Csilla
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

El kellene olvasni a társasházi alapszabályt, abban biztosan van erről szó. Én is társasházban lakom, de én névre szóló számlát (csekket) kapok közvetlenül a hulladékszállítást végző cégtől. Egyébiránt, ha a társasházban nem úgy fizetik a szemétdíjat, ahogy Öntől a közös képviselő beszedte, akkor jogos a felháborodása.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Balogh László

2010.05.19. 19:10:31  |  345

T. ügyvéd . ur- hölgy. Megszeretném kérdezni hogy édesapámmal közös számlánk van az OTP . nél. 2010 05.04. én édesapám elhalálozott.
A számlára csak nekem volt átutalásom 1985. ota renszeres átutalás volt, Az édesapám nyugdija , kézbe kapta. a kérésem az lenne hogy mijen cimen rendelkezem a bent levö összeggel. Az összes átutalás közös költség , vilany ,gáz stb eröl a számlárol megy segitséget elöre is köszönöm .


Balogh László
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Amennyiben ez a valóság, amit ide leírt, akkor Ön tulajdonosa a számlán lévő teljes összegnek. Javaslom, hogy nyisson külön számlát, vagy édesapja jelentse be a bankban, hogy ő nem tulajdonosa ennek a számlának.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

NORBERT

2010.05.15. 15:58:47  |  343

Tisztelt Dr.Máté Ildikó!Nagymamám még élő személy, 2 gyermekére köztük egyikük édesanyámra örökösödési szerződést kötött.Az édesanyám és a nagymamám között megromlott a viszony mert édesanyám nem teljesítette az örökösödési szerződésben foglaltakat egészségügyi segítséget nem adott ill nyugdíjának megvonását sajátrészére fordította.A nagymamám felszeretné bontani az örökösödési szerződést,de a közjegyző aki kötötte a szerződést azt mondta hogy nem lehet egyoldaluan felbontani ezt a szerződést.Az én kérdésem:hogy ha él a nagymamám aki szellemi képessége birtokában van, miért nem tudja az örökösödési szerződést felbontani?Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Norbert
Válasz:
Kedves Norbert!

A szerződés kétoldalú (több oldalú) kötelem, attól függően, hogy mennyi fél között jött létre. Amennyiben a nagymamája fel szeretné bontani ezt a szerződést, csak akkor teheti, ha a másik fél is hozzájárul. amennyiben nem járul hozzá a másik fél, akkor polgári peres úton szerezhet igényt jogos követelésének. Azaz keresetlevél beadásával kérheti a bíróságtól a szerződés felbontását.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Virág

2010.04.29. 17:13:05  |  337

Tisztelt Ügyvédnő!
Szeretném megtudni,hogyha egy bankkal kötöttt személyikölcsönt nem tudok fizetni,abban az esetben a bank letilthatja a fizetésem 33,ill 50 %-át?Ezt valóban megteheti,hogyha nincsen jogerős végzés, csak a szerződés?Illetve ha nem elég a letiltott fizetésből levont összeg a követelés behajtására,akkor elárverezheti a házamat amin jelzálog van?Vagy akár börtönbe is mehetek ez miatt?Elkeseredve várom válaszát!Köszönettel:Virág
Válasz:
Kedves Virág!

Nem tudom, hogy milyen szerződést írt alá. A személyi hitelek jellemzője, hogy nincs jelzálog jog. Gondolom az ingatlanon más hitel jelzálog joga van.

Ha nincs közjegyző előtt aláírt szerződés a személyi hitel vonatkozásában, akkor végrehajtható okirat csak peres eljárásban születhet. (illetőleg vigyázni kell, mert fizetési meghagyás útján is hozzájuthat ilyenhez a bank)
A végrehajtási eljárásban már lehetősége van a végrehajtónak a munkabér letiltására, illetőleg az ingatlan elárverezésére. Amennyiben az ingatlanon más hitel biztosítására bejegyzett jelzálogjog van, úgy az a hitel is azonnal lejár, és azt is meg kell fizetni.
Börtönbe nem kerülhet, feltéve, ha nem csalási szándékkal vette fel a személyi hitelt.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Következő
 
Jogi Doki


Copyright © 2008 Minden jog fenntartva! |
ScienNet® partner