Jogi Doki

Tájékozódjon jogi ügyekben          
             gyorsan és egyszerűen...      

Jogi Doki

 

Archívum


Családjogi kérdések és válaszaik

DR.Mate ildiko

2010.07.12. 5:04:27  |  395

Tisztelt ügyvednö nekem az lenne a kerdesem a baratnömnek vann egy gyermeke es 2 eve othagyta az apukanal
de most követelne visza ügyvedet akar fogadni az lenne a keresem menyi eselye
vann hogy a birosag neki itelj
e a gyermeket hozateszem nem drogos
es nem is alkolista nincs nala veszelybe a gyermek .
Elöre is Köszönöm
Tiszteletel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Az attól függ, hogy a gyermek most milyen környezetben él és barátnője milyen életet tudna neki biztosítani.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

DR.Mate ildiko

2010.07.12. 1:34:32  |  394

Tisztelt ügyvednö nekem kicsit hoszu a törtenetem vann van egy kisfiam 5eves most
3eve othagytam az apjanal de ezt viszont nagyon megbantam kint elek külföldön
es szeretnek egy ügyvedet fogadni de elöbb informaciot szeretnek kerni magatol
hogy menyi eselyem vann hogy nekem itelje a birosag?tejesen ösze vagyok
ropanva nem tudom mit kell tenem .
Elöre is köszönöm

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Az attól függ, hogy a gyermek most milyen környezetben él és Ön milyen életet tudna neki biztosítani.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Norbert

2010.07.07. 11:05:37  |  392

Tisztelt Ügyvédnő!

Szeretném megkérdezni, van-e lehetőség válás esetén közös megegyezéssel megállapodni abban, hogy, ideiglenesen, a közös ingatlan továbbra is közös tulajdonban maradjon (azaz ne kelljen értékesíteni, másik felet kifizetni), természetesen a lakáshitel fele-fele arányban történő további fizetésével és gyermekes szülő használatával? Vagy válás esetén az ingatlant valamely fél számára értékesíteni kell?

Válaszát előre is megköszönve, Tisztelettel:

Norbert
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Van rá lehetőség, az is megoldható, hogy a gyermeket saját háztartásában nevelő fél kizárólagos lakáshasználatot kapjon. Mindez a felek megállapodásának függvénye.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Bejka

2010.07.05. 20:47:40  |  389

Tisztelt Ügyvédnő!
2 gyermeket nevelek egyedűl.A bíróság megítélt 20-20%vagy 15-15 ezer ft gyermektartásdíjat munkáltatói letiltás útján,minden hó 10 napjáig.A volt férjem munkáltatója egy kft.nél van és nagyon jó viszonyban van a főnökével.A probléma a következő..a gyerekek 28095ft-ot kapnak és minden hónapban könyörögnöm kell ezért az összegért!Legutóbb az volt a válasz ha mégegyszer telefonálok a gyermektartás végett akkor feljelent zaklatásért.Nagyon nehezen élünk,sorozatos műtétek végett elvesztettem munkámat,a lakásunk törlesztőrészleteit nem tudtam fizetni ezálltal márciusban ezt elárverezték,jelenleg albérletben élünk,míg a férjem beköltözött a nagyszüleim álltal megörökölt házba.Sajnos 180 km választ el tőle így nem tudok mit tenni.
Kérdésem az lenne,hogy mit tehetek én ebbe a helyzetbe?Előre is köszönöm válaszát..tisztelettel:Bejka.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Az apa köteles havonta legalább 30 000 Ft gyermektartásdíjat megfizetni (2x 15 000Ft-ot), amennyiben ezt nem teszi, akkor végrehajtást kell kérni az elsőfokon eljárt bíróságon. Nem szabad azonban megvárni, hogy több, mint 6 hónap elteljen, mert a 6 hónapnál régebbi részleteket főszabály szerint nem lehet végrehajtani.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó


Péter

2010.06.25. 16:11:24  |  381

Tisztelt Ügyvédnő!

Több kérdésre szeretnék mielőbb választ kapni:

1. Különélésnek számít e ha egy ház két részből áll, az anya lakik az egyikben két kiskorúval, az apap a másikban, de a közműszolgáltatásokat közösen használják, egy számla jön mindenről. Kinek kell ezt fizetni?

2. Édesapámmal kb. 6 éve közösen vettünk fel hitelt erre az ingatlanra( ő az adós, én az adóstárs) a hitelt azóta ő fizeti, viszont a ház felét ajándékozással a feleségének adta. mióta "külön élnek"-3 hónapja- nincs úgynevezett közöss kassza.köteles e édesapám tartásdíjat fizetni, ha a hitel havi 47 ezer ft, a jövedelme pedig 75 ezer ft?

3. Kiskorú veszélyeztetésének minősül e ha az anya renszeresen megára hagyja
12és15 éves gyerekeket, akik állítólag az anya engedélyével éjszakákon át bolyonganak a városban.

4. Jót teszek e ebben az esetben édesapámmal, ha kifizetem helyette a fenmaradó kb 1,2 M ft hitelt?


Válasz:
Tisztelt Kérdező!

1. Különélésnek minősül (ágytól-asztaltól elváltak). A közös háztartás költségeinek fedezésére pedig elsősorban a házastársak keresménye és egyéb közös vagyona szolgál. Mivel a szolgáltatásokat közösen veszik igénybe, ezért közösen kell fizetni.

2. Igen, édesapja gyermektartást fizetésére köteles.

3. Kiskorú veszélyeztetésének az minősül, ha a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti. Súlyos kötelességszegést általában az valósít meg, aki még a nevelés, felügyelet vagy gondozás társadalmi közgondolkodás szerinti minimumát sem teljesíti. Így, aki gyermekét hosszabb időn keresztül étlen-szomjan tartja, aki betegség esetén nem viszi időben orvoshoz, vagy napokra felnőtt felügyelete nélkül hagyja. Ilyennek minősülhetnek az Ön által említett éjszakai kimaradozások is.

4. Amennyiben az ingatlan-nyilvántartásban kizárólag az Ön édesapja szerepel tulajdonosként, akkor fizesse ki az 1,2 millió forintot, ellenkező esetben ne.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Szigeti László

2010.06.21. 12:27:22  |  376

Tisztelt Tanácsadó!

Élettársammal 11 év együttélés után közös megegyezéssel elváltunk. Ingó és ingatlanvagyonunkat szóban megosztotuk,bírósági végzés alapján gyermektartást fizetek. Szóbeli megosztás alapján hozzám került egy személyautó is. Tulajdonjogát nem tudom a nevemre venni,mert nem hajlandó a kocsi papirjait aláírni. Tudomásom szerint a szóbeli megosztás is jogilag érvényes. Mit tehetnék,mert a járműre a megélhetésem miatt nagy szükségem lenne. Tanácsát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Szigeti László
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Amennyiben az Ön volt élettársa önként nem hajlandó rendezni a gépjármű jogállását, csak bíróság előtt van Önnek erre módja.

Ibolya

2010.06.14. 11:41:12  |  369

Tisztelt Ügyvédnő!
Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy a férjem 20% gyermektartást fizet fia után. A gyermekkel rendszeres kapcsolatban áll. Nekünk van egy közös kisfiunk. Kérdésem az lenne, hogy a gyermektartás csökkentését lehetne-e kérni gyermekünkre való tekintettel.
Válaszát előre is köszönöm.
Ibolya
Válasz:
Tisztelt Ibolya!
A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény értelmében “A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:
a) a gyermek tényleges szükségleteire,
b) mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
c) a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
d) a gyermek saját jövedelmére is.

A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50%-át nem haladhatja meg. Ha a szülők két vagy több gyermek tartására kötelesek, a tartásdíjat úgy kell megállapítani, hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe, különösen akkor, ha nem egy háztartásban nevelkednek.”

A 20%-os gyermektartásdíj tehát nem tekinthető túlzottnak, figyelembe véve azt is, hogy férjének két gyermekről kell gondoskodnia. Abban az esetben lenne indokolt gyermektartásdíj leszállítását kérnie, ha legalább három eltartottról lenne szó. A személyes körülményeikre tekintettel (jelentősen megváltozott jövedelmi viszonyok, ill. vagyoni helyzet) elképzelhető, hogy a bíróság megítéli a leszállítást, de az Ön által felvázoltak alapján ezt nem tartom valószínűnek.

Tisztelettel: Dr.Máté Ildikó

Gyenis Teodóra

2010.05.26. 5:10:28  |  353

Tisztelt Ügyvédnő!
10 éve váltam el férjemtől, Aki 2 gyermekünk után fizet tartásdíjat. 2 éve második házasságából is született egy gyermek, így ez mérsékelve lett. Jelenleg 9100-9100 Ft minimum összeg van megállapítva, ám fél éve ezt sem kapom. Most GYES-re ment gyermekével és ismét kérte a mérséklést. Én egyedül nevelem 2 kamasz fiam, akik közül az egyik mozgássérült, bentlakásos iskolába kénytelen járni. Ez nincs ingyen. Van olyan összeg, aminél kevesebbet már nem adhatnak? Mit tehetek, hogy ezt ne kelljen évente végigjátszanom?
Köszönettel.
Válasz:
Kedves Teodóra!

Sajnos nem sok biztatót írhatok. Sajnos a tartásdíj az nagymértékben függ a tartásdíjra kötelezett jövedelmétől. Ha ez csökken, vagy több gyerek között oszlik meg, a bíróság is tehetetlen, kénytelen a döntést meghozni. Egy dolgot tehet, elismeri a keresetet.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Baloghné Sándor Ágnes

2010.05.25. 9:57:05  |  351

Tisztelt Ügyvédnő!

A következővel ügyről kérném a tanácsát:

Édesapám és édesanyám házasságakor édesapám örökbe fogadta a nővéremet, aki édesanyám első házasságából született (ekkor 2 éves volt).
Édesanyám tavaly súlyos beteg lett, idén februárban meghalt. A nővérem már 7-8 éve feléjük sem nézett, és édesanyám betegsége, sőt a halála sem érdekelte, még a temetésére sem jött el. Ezt az édesapám eléggé zokon vette, és most az örökbefogadás visszavonásán gondolkozik. Úgy tudjuk, erre van is lehetőség, csak nem tudjuk mi a menete.
Kérem segítsen, hova, kihez kell fordulni ilyen esetben, mik a feltételei, mi a módja a dolognak!

Üdvözlettel:
Baloghné S. Ágnes
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Gyámhatósághoz kell fordulni. Ennek azonban az öröklésre semmilyen hatása nem lesz.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Nagyné Simkó Katalin

2010.05.25. 7:29:18  |  350

Tisztelt Jogi Doki
Kérdésem az lenne,hogy édesanyám 2010.05.07-én elhunyt,az ingatlan 2/3 része volt az övé amit mi a testvéremmel fogunk örökölni ,apámé az 1/3 része,2005.november 4-én elváltak,szertnék érdeklődni hogy mi illeti meg apámat,és hogy beköltöztetheti -e a barátnőjét a mi beleegyezésünk nélkül?
Számlák fizetése kit terhel,mivel jelenleg csak apám lakik benne a nővel,én saját házban lakom,a testvérem meg Angliában tartózkodik,apám azt akarja hogy én fizessem a számlákat.Válaszát köszönöm
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Semmi esetre sem Önt terheli a számlák fizetése. Aki igénybe veszi a közműszolgáltatók szolgáltatásait, azt terheli a fizetés is. Gondolom, hogy az édesapja nem kapott haszonélvezeti jogot, mert már elváltak az édesanyja halála előtt. Édesapja csak a ház 1/3-ad részét használhatná. Még az is lehet, hogy Önöket többlethasználat illetné meg a testvérével.
Kezdeményezheti a közös tulajdon megszüntetését is.

Tisztelettel: Dr. Máté Ildikó

Következő
 
Jogi Doki


Copyright © 2008 Minden jog fenntartva! |
ScienNet® partner